Meaning of HYS

 The word of Hendra (pronounced as HEN-dra) is originally from Indra of Sanskrit. It means “possessing drops of rain” from Sanskrit इन्दु (indu) “a drop” and र (ra) “possessing“. It is the name of the ancient Hindu warrior god of the sky and rain. He is the chief god in the Hindu text the Rigveda.

In the western, the origin of the name Hendra is Scottish and the Coat of Arms contains for Hendry: Nine stripes red and ermine. The Crest is a cupid holding a torch.

There is an 1800-word history on the Hendra family name. A small excerpt from this history:

“Spelling variations include: Hendry, Hendrie, MacHendry, MacHendrick, MacKendrick and many more. First found in in Fifeshire where they were seated from very ancient times, some say well before the Norman Conquest and the arrival of Duke William at Hastings in 1066 A. Some of the first settlers of this name or some of its variants were: Daniel and James Hendrie arrived in Philadelphia in 1858; Joe Hendry settled in Virginia in 1635; Thomas Hendry settled in the Barbados in 1669; Robert Hendry settled in New Hampshire in 1719; and others.”

Yusran is an Arabic word (يُسْرًا ) which appears in Surah (Chapter) 94, Al Inshirah, of the Holly Quran.  Yusran means ease, as two ayat of Surah Al Inshirah stated: Fainna ma’a’l-’Usri yusran. Inna ma’a’l-usri yusra which means “With the difficulty comes ease, truly with difficulty comes ease”.

Siry is an Arabic word which means hidden secret.

So, what does Hendra Yusran Siry mean as my parent wished?

Hendra Yusran Siry means a warrior who has hidden secret which eager to help and give ease to others. I hope I can be a warrior as my parent prayed.

Do you know that:

Hendra @ Hendra QLD
Hendra at Hendra Suburb, QLD

Hendra is also name of a suburb in Queensland. Hendra is about 6km from Brisbane’s CBD. Over 43% of households in this area are comprised of couples with children, 39% are couples without children and 15% are single parent families. Stand alone house account for 90% of all dwellings in this area, and units account for a further 5%. Gracious Queenslanders, wide streets and well established gardens make this a pleasant and relaxing suburb to live in. There are plenty of bikeways, parks and green spaces in this area. Hendra community also has noticeboard.

Responses

  1. Jangan lupa, YUSRAN berarti kemudahan, seperti dalam surat alam nasrah…inna ma’al usri yusron.

  2. Habib Zahrul, terima kasih banyak atas komentarnya. Saya juga akan masukkan arti nama keseluruhan. Blog ini akan tetap diperbaharui

  3. Bapak hendra saya rina lulusan Kdokteran hewan, saya ingin tanya bagaiman kiat bapak sehingga bisa bergabung dengan FAO, apa saja kualifikasi yang harus terpenuhi supaya bisa seperti bapak. Saya ingin dan tertarik bekerja dengan organisasi PBB. saya lulusan tahun 2007 dan sedang bekerja di Bappeko surabaya. Besar harapan saya gara bapak kiranya berkenan memberikan pandangan apa yang kiranya bisa saya lakukan agar bisa menjadi seperti bapak. Terima kasih.Sebelumnya dan Sukses selalu untuk Bapak

  4. Rina,

    Terima kasih atas kunjungannya ke blog saya. Saya perlu klarifkasi beberapa hal. Saya belum bergabung dengan FAO. Yang pernah saya lakukan dengan PBB adalah saya ditunjuk menjadi UN Fellow 2006-2007 untuk program kelautan. Jika Rina memang ingin bergabung dengan badan PBB ada beberapa persyaratan yang harus dipenuhi terutama penguasaan bahasa asing, lebih disukai berbagai bahasa yang menjadi bahasa resmi PBB, disamping berbagai kualifikasi lainnya. Selamat berkarier dulu di Bapeko Surabaya.

    Terima kasih.

  5. he..he…

  6. Assalamu’alaikum

    Senang sekali abang udah berhasil dan tetap istiqomah dalam dunia kelautan. Saya meskipun alumni IK dari angkatan 94, jauh sekali dari dunia kelautan. Begitu juga dengan kebanyakan teman2 seangkatan seperti Suroyo, Zulkarnaen, dll yang tak dapat menyumbang banyak untuk kelautan. Thanks ya pernah ngirimi saya kopian artikel sedimentasi pada waktu saya menulis skripsi (2001 kalo ngak salah). Salam buat keluarga.

  7. hi brother.. i liked ur page..

    u have mentioned that Hendra or Indra is the chief hindu god according to our own Scriptures.

    but actually Indra is the chief of Demi gods.. demi gods are gods servant who watch over the administration of the universe much like the beurocrats we have..

    the ultimate god according to Hinduism is the same as mentioned in bible or Quran..

    after all God is one.. lolz

  8. Kulonuwun dulu niiy pak…

    saya terinspirasi dari postingan bapak ttg arti nama bapak pas lagi bingung nyari nama buat yayasan sosial kakak saya,
    Awalnyanya mau di kasih nama “YAYASAN TADZKIA” eh taunya pas daftar ke menhumkam dah ndak bisa.. akhirnya pake nama anak bungsunya-nya..

    YAYASAN SAFARAS, trus saya diminta bikinin logo and di tambah bikin akronimnya… duuh.. tambah bingung deh.. logo dah beres.. nah tinggal akronim-nya… setelah melalu perenungan yang kilat a.k.a ngeliat postingan ini .. voila….dapet deh nama YASRA; dengan asumsi mendekati kata yusro yang artinya kemudahan.
    Semoga yayasan yang dibuat kakak saya ini bisa membawa kemudahan dan manfaat bagi orang banyak..
    Thx yaa pak atas inspirasi-nya
    and have a nice day ^_^

  9. it was actually JOHN Hendry who arrived in VA in 1635 aboard the ship “Safety”. Jo. Hendry was on the manifest (that was a common abbreviation for John). This is a direct ancestor of mine. Just wanted to set a minor fact straight for you. John Hendry


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: